Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Nunes Notları ve Trump’ın Tehlikeli Paranoyası

Al Jazzera'den gazeteci Daniel R DePetris,Trump'ın elini güçlendiren Nunes bildirisinin detayları hakkını açıkladı.



Washington, baÅŸkent, bildirilerin ÅŸehri… Tüm ÅŸehir bildiriler ve notlar yığını, Dış Ä°ÅŸleri Bakanlığından Beyaz Saray’a personel tartışmasından iç reforma kadar uzayıp gider bu notlar. Kâğıt yığını bir ÅŸehir; kim bilir, Pennsylvania caddesindeki kâğıt satıcıları olmasa bu kentte her ÅŸey durabilirdi.

Lakin bildiriler yığını kentte geçtiÄŸimiz hafta paylaşılan bir not ÅŸehrin üzerinde kara bulutların doluÅŸmasına sebep oldu: Nunes Bildirisi. Bu dört sayfalık bildiri Ä°stihbarat Åžefi Devin Nunes’in çalışanları tarafından kaleme alınmıştı. Ä°ddialar vahimdi, bildiride FBI ve Adalet Bakanlığı’nın Carter Page isimli ÅŸahsı gözetim altına almak için yasaları istismar ettiÄŸini söylüyordu. Bu kiÅŸi yani Page seçim çalışmaları boyunca Donald Trump’ın dış politika danışmanlarından biriydi.

Demokratlar bildiriye sert tepki gösterdi. Bu notun tek bir amacı vardı onlara göre: Trump hakkında yürütülen Rusya soruşturmasını sulandırmak. Bu belgeye göre ABD hükümetinin istihbarattan sorumlu kolluk kuvvetleri sözde bir ajanlığı ortaya çıkarmak için yetkililerin her türlü yanlı bilgi ve önyargı ile soruşturma yaptığını iddia ediyordu.

Belgenin sahihliÄŸi tartışıla dursun Bay BaÅŸkan onu çoktan bir hakikat olarak kabul etmiÅŸ durumda. Trump’a göre “Derin Devletin” onu aynı kefeye koyma teÅŸebbüsünü bu belge ispat ediyordu. Bay BaÅŸkana göre bu belge onu tüm soruÅŸturmadan aklıyordu. Kendini aklanmış sayan BaÅŸkan geçen hafta attığı tweet ile şöyle diyordu:

Gelgelelim Rusçu cadı avı devam ediyor.”

Bu tweet ile kendisi hakkında yapılan soruşturmanın yalnızca bir cadı avından ibaret olduğunu düşünüyor.

Trump’ın elini güçlendiren bu belgenin hiçbir ÅŸeyi kanıtlamadığı iddia edilse de Trump’ın ruh-i haleti hakkında bize çok ÅŸey anlatıyor. Trump’ın artan paranoyası sebebiyle aslında istihbarat örgütleri ve adli makamlar arasındaki savaÅŸ bu belge ile bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu.

Sözü dolandırarak söylemenin anlamı yok, Trump Oval Ofiste Nixon’dan bu yana bulunan en skandal isim. O görünür olabilmek adına yaptığı gaflarla kendini sürekli olarak savunmak zorunda kalıyor ve kendisini sürekli olarak küçük düşürüyor.

Tüm BaÅŸkanlar, ister Demokratlar’dan isterse de Cumhuriyetçiler’den olsun, birlikte çalıştığı kurmaylardan sadakat bekleme hakkına sahiptir. Oysa Trump farklı. Trump birlikte çalıştığı kiÅŸilerden baÄŸlılık deÄŸil, ahlaki normları çiÄŸneme pahasına da olsa itaat bekliyor. Hiçbir departman ya da kiÅŸi Trump’ın hıncı ve öfkesinden müstakil deÄŸil. BaÅŸsavcı Jeff Session soruÅŸturmada yaÅŸanan bazı geliÅŸmeler sonucu ABD BaÅŸkanı tarafından aleni hakarete uÄŸramış, bel atı küfürler ve aÅŸağılanmaya maruz kalmıştı.

Trump’ın kendi kurmaylarına yönelik vukuatları bununla sınırlı deÄŸil. Kendi Dış Ä°ÅŸleri Bakanı Tillerson Kuzey Kore ile diplomatik yolların henüz kapanmadığını ima etmesi üzerine Tillerson’a patronun kim olduÄŸunu hatırlatmak için kullandığı sokak jargonu hala akıllarda. Daha vahimi geçtiÄŸimiz günlerde BM toplantısı esnasında ayaÄŸa kalkmayı reddeden Demokratlar için ise Trump “Vatan hainliÄŸi yapmayı bırakın!” çıkışı soÄŸuk duÅŸ etkisi yarattı.

Bugün Amerikan kurumları özgür bir ÅŸekilde hareket edemiyor. Basın Trump’ın baÅŸarılarını veya baÅŸarısızlıklarını incelerken onun medya için saptaması “Halk düşmanları” ifadesinden ibaret. Sadece basın kurumu deÄŸil, Trump, her gün bir yenisi ortaya çıkan iç iÅŸleyiÅŸteki skandallarla ilgili Twitter’dan kendisine baÄŸlı olan bir kurumu FBI’yı sızma yapmakla suçluyor. Trump yönetiminin iÅŸleyiÅŸindeki arızalar bir hata deÄŸil sistemin kendisi.

Trump, Mueller (Rusya SoruÅŸturması) meselesine hala BaÅŸkanlığı kazandıktan sonra muhaliflerinin meÅŸruiyetini elinden almak için kullandığı bir kumpas olarak bakıyor. Hızını alamayan BaÅŸkan kendi ülkesinin istihbaratını Nazi Almanyası ile eÅŸitlemekten çekinmedi. Ãœstelik bu adam kendi istihbaratını 2016 yılında Trump Tower’daki görüşmelerini önceki BaÅŸkandan aldığı süper yetkilerle dinlettirdiÄŸini iddia ediyor.

EÄŸer bugün Nixon BaÅŸkan olsaydı düşmanlarının daha büyük olmasına izin verirdi, kendi kurumlarının deÄŸil. Trump çok karşılaÅŸtırılmasına raÄŸmen Nixon’un çok steroid almış hali olabilir ancak. Sadece demokrat politikacılar ve sola yaslanan medya deÄŸil; Bakanlıklar, bölge mahkemeleri, istihbarat kurumları ve diÄŸer birçok kurum Bay BaÅŸkan’ın mercekleri altında. Limit yok. Herkes hedef altında!

Nunes Bildirisi muhtemelen bir iki hafta içinde ya unutulacak ya da hasıraltı edilecektir. Rusya SoruÅŸturması büyük ihtimalle gölgelenecek. Bay baÅŸkanı fazlası ile ikna eden notlar muhtemelen ‘doÄŸrulanacak’ neticede devletin en önemli kurumları iÅŸi gücü bırakıp onu devirmek için komplo kurmakla uÄŸraÅŸmaktaydı.

Hiçbir şey düzelmeyecek, her şey daha kötüye gidecek.

Daniel R DePetris, Al Jazzera

Çeviren: Mehmed Mazlum Çelik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.